Microsoft Exchange Server Hakkinda

Merhaba,

Bu yazımda sizlere Microsoft Exchange Server ürününü tanıtmaya çalışacağım.

Microsoft Exchange Server, Microsoft firması tarafından geliştirilmiş ve 11 Haziran 1996 tarihinde Exchange Server 4.0 adı ile satışına başlanmış ve halen satışıı ve geliştirme çalışmaları devam eden (son satılan sürüm adı bu yazının yayınlandığı tarihte Exchange Server 2019 idi) bir haberleşme yazılımıdır.

“ Ne mutlu bana bu ürünün 4.0 hariç Exchange 5.5 versiyonu ve sonrası tüm sürümleri ile çalışma fırsatım oldu. Benim meslek hayatımla birlikte ayakta kalan ender ürünlerden. ”

Microsoft Exchange Server haberleşme yazılımı, ölçeklenebilir bir ürün olarak yazıldığı için çok 10-15 kullanıcısı olan küçük bir işletme de, binlerce çalışanı olan çok büyük firmalar da rahatlıkla kullanabilir.

Microsoft Exchange Server, üstün güvenlik ve veri depolama özellikleri sayesinde kurumların haberleşme trafiğini yasal mevzuatlara uygun ve güvenli bir şekilde yönetmelerine imkan tanımaktadır.

Microsoft Exchange Server kullanmanın diğer haberleşme yazımlarına göre avantajları nelerdir;

Kurumsal haberleşme sistemi sayesinde şirketin alan adı ve adları ile e-posta gönderebilir veya alabilirsiniz.

Microsoft Exchange Server bir Microsoft Active Directory ortamı üzerine kurulmak zorunda olduğu için, kurumların mevcut Microsoft Active Directory ortamları ile sorunsuz bir şekilde çalışmaktadır. Bu sayede kullanıcılar tek kullanıcı hesabı ve tek şifre ile haberleşme sistemine de kolaylıkla erişilebilmektedir. 

Büyük kurumsal ortamların ihtiyacı olan E-posta alım ve gönderiminde uygulanması gereken tüm kuralların (İmza Standardı, Mail Disclaimer, DLP, Onaylı E-Posta Gonderme) gibi işlemlerin Merkezi yönetim ekranından kişiye ve gruba özel uygulanabilmesi tercih edilme sebepleri arasındadır.

Microsoft Office içerisinde özellikle Exchange Server haberleşme uygulaması ile birlikte kullanılmak üzere geliştirilmiş Outlook programı ile birlikte, çok üst düzey bir kullanıcı memnuniyeti sağlamaktadır.

Herhangi bir web browser’dan OWA (Outlook Web Access) adı ile paylaşılan adrese erişerek posta kutusuna erişme yöntemi ile internet olan her yerden e-postalarınıza anında ulaşabilirsiniz. 

Microsoft Exchange ile e-postalar, ajanda, not defteri, adres defteri, takvim ve görevler gibi diğer özellikler de sunucu üzerinde saklanır, tüm bu veriler merkezde toplandığı için kullanıcın tüm posta kutusu altındaki dataları güven altında olur. Ayrıca bu sistem tüm mobil cihazlarla da uyumlu şekilde çalışır.

Kullanıcının posta sitemine bağlı bir mobil cihazına kurumun mobil cihaz güvenlik politikaları uygulanabilir. (Kullanılmadığında erkan kilitleme, kilit ekranını şifreli açmaya zorlama vb.)

Kullanıcının posta sitemine bağlı bir mobil cihazının kaybı veya çalınması durumunda, uzaktan o cihaz üzerindeki tüm datalar silinebilir ve cihaz sıfırlanabilir.   

Kişisel ajanda sayesinde tüm toplantı ve randevularınızı güvenle takip edebilirsiniz. Paylaşımlı ajanda seçeneği ile diğer çalışanlarla paylaşmak istediğiniz toplantı gibi etkinlikleri buradan yapabilirsiniz.

Ortak klasörler oluşturarak bir defada birçok kişiyle istediğiniz dosyaları veya bilgileri paylaşabilirsiniz.

Microsoft Exchange Server, içerdiği yüksek erişebilirlik sayesinde kurumların datacenter, sunucu, veri tabanı ve ağ bağlantısı vb. arızalarda karşınıza çıkabilecek hizmet kesintilerininden en az şekilde etkilenecek şekilde planlanıp kurulduğunda 7/24 kesintisiz çalışan bir haberleşme sistemi olarak hizmet verebilmektedir. 

Son olarak ürün ile ilgili şu durumu paylaşarak ürün tanıtım kısmını tamamlamak isterim, ürün zaman içerisinde o kadar iyi bir duruma geldi ki, Microsoft Hotmail (ücretsiz mail hizmeti sağalayan bir platform) alt yapısını Microsoft Exchange Server ürünü üzerine taşıdı.

Kendi datacenter ortamlarında Exchange Server altyapısı kuramayacak firmalar için, kendi datacenterlarında kurmuş olduğu oldukça büyük bir Exchange Server alt yapısını, Office 365 adı ile Exxhange Server nimetlerinden yararlanmak isteyen kurumlara satmaya başladı.

Şuanda dünyada Office 365 alt yapısını, kendi ortamında Exchange Server kuramayan ama Exchange Server nimetlerinden faydalanmak isteyen binlerce kurum sorunsuz olarak bu ortamı kullanmaktadır.

Ürün üzerindeki en yeni güncellemeleri öncelikle Office 365 kullanıcıları görüp kullanabiliyorlar. Piyasada satılan sürümlere bu yenilikler daha tamamen veya kısmı olarak eklenmektedir.

Özetle Microsoft Exchange Server alt yapısı üst düzey kullanıcı deneyimi ve memnuniyeti sağlayan, bir haberleşme alt yapısından beklenen tüm isterleri karşılayabilen oldukça güvenli bir kurumsal haberleşme yazılımıdır.

Aşağıdaki paylaştığım linkler’den ürünün güncel lisanslama tipi hakkında bilgi alabilir ürünün tarihsel gelişimi Hakkında çok daha detaylı bilgi alabilirsiniz. 

Lisanslama :

https://www.microsoft.com/tr-tr/microsoft-365/exchange/microsoft-exchange-server-licensing-licensing-overview

Tarihsel Gelişim :  

https://tr.wikipedia.org/wiki/Microsoft_Exchange_Server

Yorumlar